06 823 722 06 jan@faassejd.nl

Over Faasse Juridische Dienstverlening

Faasse Juridische Dienstverlening is opgericht door Jan Faasse. Hij was, naast een baan in loondienst, jarenlang vakbondsconsulent bij het FNV en tevens lid van de ondernemingsraad bij zijn werkgever. Dit was de start van zijn passie voor juridische dienstverlening. 

Vakbondsconsulent

“Ik rolde er per toeval in, toen ik tijdens een vakbondsbijeenkomst gevraagd werd voor de vrijwilligersfunctie van vakbondsconsulent. De vakbond zorgde voor mijn basisscholing in allerhande werknemers- en inkomenszaken, zoals ontslagregels, uitleg over de cao, procedures bij ziekte en re-integratie en voorwaarden voor uitkeringen. Ik was direct geboeid door de materie en zodra ik werknemers hierin begon te adviseren, merkte ik hoe leuk en waardevol ik het vond om hen goede raad te geven.

Ondernemingsraad

Faasse Juridische Dienstverlening was toen nog helemaal niet in beeld. Eerst trad ik nog toe tot de ondernemingsraad van mijn werkgever. Het principe dat je via die weg op kunt komen voor de belangen van je collega’s vind ik er zo mooi aan. Ik ben hierin het aanhoudende type. De vastbijter die regels en wetten tot in de puntjes uitzoekt en eruit probeert te halen wat erin zit. Om te zorgen dat werknemers krijgen waar ze recht op hebben, maar altijd in goede samenwerking met de werkgever.

Faasse Juridische Dienstverlening

Het was 2012. Rutte I was aan de macht en er werd besloten tot bezuinigingen. Eén van de maatregelen was het optrekken van de pensioenleeftijd naar 67. Dat zette me aan het denken. Wat wil ik de komende tien, vijftien jaar nog doen? Ik besloot mijn rugzakje eens leeg te gooien en te kijken wat erin zat. Wat me daarin vooral opviel en aansprak, waren de verworvenheden uit mijn rol als vakbondsconsulent en OR-lid. Dat was voor mij het moment dat ik besloot om een opleiding in arbeidsrecht te gaan volgen.

Ik kwam met glans door het toelatingsexamen van HBO Rechten aan de Juridische Hogeschool Avans-Fontys in Tilburg. Daar zat ik dan, op mijn 54e in de schoolbanken. Even wennen, maar zó leerzaam en interessant. Vier jaar later studeerde ik af met een Bachelor of Laws graad. Korte tijd daarna startte ik mijn eigen adviespraktijk Faasse Juridische Dienstverlening.

Expertisegebieden

Vanuit mijn jarenlange ervaring en nu dus ook mijn opleiding, waarbij mijn eindscriptie over de AVG ging, ontwikkelde ik een drietal expertisegebieden. Juridisch advies bij arbeidsrecht, de privacywetgeving en OR-consultancy. Sindsdien sta ik werkgevers en werknemers bij in conflicten, help ik ondernemers en (school)besturen bij het voldoen aan de AVG en geef ik advies en workshops aan ondernemingsraden.”

Plezier en passie

“Juridische dienstverlening klinkt voor velen als iets ingewikkelds en saais, maar ik vind het het mooiste wat er is. Met Faasse Juridische Dienstverlening kan ik echt iets voor mensen betekenen. Kan ik zorgen dat een meningsverschil netjes opgelost wordt, dat iemand krijgt waar hij recht op heeft en dat ogenschijnlijk complexe juridische zaken eenvoudig en begrijpelijk worden. Ook voor particulieren of organisaties met een minder dikke portemonnee. Ik vind het belangrijk dat goede juridische dienstverlening voor iedereen bereikbaar is.”